یکی از روشهای لاغری و کاهش وزن، تزریق بوتاکس معده است که عموماً به کمک آندوسکوپی انجام می شود. بوتاکس معده با شل کردن عضلات معده و کاهش موقتی انقباض آنها به تسریع فرایند لاغری کمک میکند. بهعلاوه هدف از تزریق بوتاکس معده، کمک به سیر ماندن بیشتر بیمار و کاهش غذای مصرفی است.
تزریق بوتاکس معده
تزریق بوتاکس معده در سالیان اخیر بسیار رواج پیدا کرده و بوتاکس با استفاده از سوزن آندوسکوپی به طاق معده (فوندوس) تزریق میشود. بوتاکس بر روی عضلات کشیده شده معده تأثیر میگذارد و از انقباض آنها جلوگیری میکند. فرایند هضم غذا در اثر تزریق بوتاکس کند میشود و همین موضوع به طولانی شدن احساس سیر بودن فرد منجر میشود. بوتاکس عمدتاً در ناحیه طاق معده، یعنی مرکز اشتها، تزریق میشود و جلوی ترشح هورمون گرلین را میگیرد.
این فرایند در نهایت به تسهیل کنترل اشتها منجر میشود، یعنی اشتها را کاهش و احساس سیر بودن فرد را افزایش میدهد.
مزایای تزریق بوتاکس معده
- تزریق بوتاکس معده یک روش کم تهاجم است و به برش، بخیه و پانسمان نیازی نخواهد بود.
- بدون درد است.
- احتمال بروز واکنش های آلرژیک مثل حالت تهوع بسیار پایین است.
- می توان سریعاً به ادامه فعالیتهای روزانه پرداخت.
- فرایند بهبود آن در مقایسه با جراحی لاغری بسیار سریع تر است.
- کاهش وزن ملموس بعد از تنها چند ماه
افراد مناسب تزریق بوتاکس معده
تزریق بوتاکس معده برای کسانی که وزن زیادی دارند و به دنبال کاهش وزن هستند، کاربردی خواهد بود. اما مثل هر روش دیگری، در اینجا هم شرایط خاصی برای رسیدن فرد به موفقیت و نتایج قابل قبول مورد نیاز خواهد بود. از تزریق بوتاکس معده می توان در افراد زیر استفاده کرد:
- بیمارانی که شرایط جراحی را نداشته باشند.
- کسانی که با ورزش و رژیم به کاهش وزن مد نظرشان دست پیدا نکنند.
- افراد بالای 18 سال
- بیماری عضلانی و عصبی نداشته باشند.
- افرادی که به بوتاکس آلرژی نداشته باشند.
در صورت ابتلای افراد فوق به بیماریهای جدی معده مثل زخم معده یا رفلاکس اسید معده، باید ابتدا آن را درمان کنند و سپس به دنبال تزریق بوتاکس معده بروند.
هنوز مطالعات علمی کافی در زمینه تزریق بوتاکس معده در زنان باردار و شیرده انجام نشده و به همین دلیل نیز انجام این کار توصیه نمیشود. در صورت وجود شرایط خاص در بیمار (صدمات عصبی، عفونت و …)، جراحی چاقی پیشنهاد میشود. انجام زیاد تزریق بوتاکس معده به اندازه کافی موثر نخواهد بود.
روند تزریق بوتاکس معده
تزریق بوتاکس معده به کمک آندوسکوپی و شامل تزریق بوتاکس به حدود 20 نقطه از دیواره معده برای شل کردن آن میشود. متخصص ممکن است قبل از شروع فرایند از یک اسپری خوراکی برای بی حس کردن گلو و کاهش درد احتمالی استفاده نماید؛ سپس آندوسکوپ از طریق دهان، وارد معده میشود. متخصص، عصب مرکزی معده، یعنی عامل کنترل احساس گرسنگی و سیری را با تزریق بوتاکس مسدود میکند تا سریعتر احساس سیری کنید و مدت بیشتری را سیر بمانید.
کل این فرایند شاید در حدود 20 تا 25 دقیقه طول بکشد و بیمار در این مدت تحت نظر خواهد بود، اما به بستری ماندن در بیمارستان نیازی نخواهد بود و بیمار میتواند به خانه برگردد و از روز بعد نیز به ادامه کارهایش بپردازد. دلیل دیگر محبوبیت تزریق بوتاکس معده برای لاغری، عدم بروز حالت تهوع یا درد بعد از اجرای آن است؛ در صورت بروز درد یا مشکلات مشابه هم، به سادگی قابل حل خواهند بود.
فیلم تزریق بوتاکس معده
در ادامه میتوانید ویدیوی کوتاهی از روند تزریق بوتاکس معده را مشاهده کنید:
ریکاوری و مراقبتهای بعد از تزریق بوتاکس معده
در تزریق بوتاکس معده به بیهوشی عمومی و بستری شدن نیازی نخواهد بود و بیماران میتوانند بلافاصله به کار و زندگی خود برگردند.
رژیم غذایی بعد از تزریق بوتاکس معده
پیروی از رژیم غذایی بعد از تزریق بوتاکس معده از اهمیت بالایی برخوردار است. افرادی که تحت تزریق بوتاکس معده قرار میگیرند باید بدانند که این فرایند به منظور تسهیل مشکلات گوارشی است.
به دلیل محدودیت حرکات عضلانی بعد از تزریق بوتاکس، ضرورت وجود یک برنامه غذایی شخصی و مطابق با شرایط فرد بعد با اعمال محدودیت مصرف زیاد نوشیدنی و غذا برای جلوگیری از شکست درمان و کاهش وزن ضروری است.
باید با همراهی پزشک متخصص تغذیه خود و متناسب با سبک زندگی و عادات غذایی خود، یک برنامه غذایی متعادل شامل مقدار مناسبی از کربوهیدرات، چربی و پروتئین را برای دستیابی به اهدافتان تنظیم نمایید.
نتایج بوتاکس معده
آثار اولیه تزریق بوتاکس را معمولاً میتوان بعد از سه تا پنج روز مشاهده کرد و بعد از حدود یک هفته نیز به حداکثر اثرگذاری خود رسیده و این روند را ادامه می دهد.
ماندگاری تزریق بوتاکس معده معمولاً در حدود 6 ماه است و از ماه سوم تا ششم نیز شاهد کاهش وزن خواهید بود. کاهش وزن تجربه شده در بیماران، به خصوص اگر یک رژیم کم کالری و ورزش تحت نظر متخصص تغذیه را دنبال کنند، در حدود 8 تا 15 کیلوگرم خواهد بود.
در پایان ماه ششم، بیمار مورد ارزیابی (شرایط فیزیکی، کاهش وزن و شاخصههای دیگر) قرار میگیرد و درباره تزریق مجدد بوتاکس تا 18 ماه (سه دوره) تصمیم گیری میشود. بیماران میتوانند درباره اجرای جلسه دوم و سوم تزریق بوتاکس معده و کاهش وزن بیشتر تصمیم بگیرند.
خطرات و عوارض جانبی تزریق بوتاکس معده
با توجه به سادگی روند تزریق بوتاکس معده، هنوز عارضه جدی در اثر تزریق بوتاکس معده گزارش نشده است. مواد استفاده شده در تزریق بوتاکس معده بعد از گذشت 4 تا 6 ماه به طور کلی از بدن دفع میشوند و خطر بروز مشکلات دائمی نیز وجود نخواهد داشت.
بروز بعضی عوارض خاص مثل درد و تورم ناحیه تزریق، دلپیچه و سوء هاضمه برای تزریق بوتاکس معده محتمل است، بنابراین فرد مبتلا به بیماری عضلانی یا حساسیت به بوتاکس نباید تحت این فرایند قرار بگیریند. بهعلاوه مناسب بودن انجام این درمان با انجام برخی آزمایشات تعیین خواهد شد. خطرات تزریق بوتاکس معده اگرچه به ندرت رخ میدهند، اما میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- خونریزی: اگرچه بروز مشکلات ناشی از تزریق بوتاکس معده خیلی رایج نیستند؛ این مشکل هم زیاد جدی نیست و در واقع هر تزریقی ممکن است با کمی خونریزی همراه شود.
- حساسیت: یکی از خطرات نادر تزریق بوتاکس معده، بروز واکنش آلرژیک است.
- یبوست: بعضی از بیماران بعد از تزریق بوتاکس معده با مشکل یبوست مواجه میشوند. این مشکل با مصرف غذاها یا داروهای ملین برطرف میشود.
هزینه تزریق بوتاکس معده
هزینه تزریق بوتاکس معده میتواند با توجه به فاکتورهای مختلفی مثل محل بیمارستان و تجربه جراح، متفاوت باشد. البته این را هم باید گفت که هزینه تزریق بوتاکس معده در همه جا، احتمالاً شامل خدمات مراقبتی بعد از تزریق یا ماده بیحسی نخواهد بود. با توجه به ضروری نبودن این روش درمانی، هزینه انجام آن نیز تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرد و بیمار باید آن را شخصاً بپردازد.
نکات پایانی
تزریق بوتاکس معده یک روش لاغری است که در آن از تزریق به کمک آندوسکوپی در نقاط مختلف عضلات معده استفاده میشود. این فرایند به شل شدن عضلات، جلوگیری از انقباض بخشی از آنها و کند شدن فرایند هضم غذا منجر میشود. فرد در نتیجه، مدت طولانی تری را با احساس سیری سپری میکند و بعد از گذشت چند ماه شاهد کاهش وزن خواهد بود.
مشاهده بعضی مشکلات و عوارض جانبی در این درمان محتمل است، اما اصولاً مساله جدی به شمار نمیرود. نتایج این روش درمانی، همیشگی نیست و بعضی از بیماران نیز برای انجام آن مناسب نخواهند بود. برای آگاهی از اینکه آیا گزینه خوبی برای تزریق بوتاکس معده هستید یا خیر، با پزشکتان مشورت کنید و در صورت لزوم به سراغ روشهای دیگر بروید.
سوالات متداول
آیا تزریق بوتاکس معده درد دارد؟
تزریق بوتاکس معده تحت استفاده از آرامبخش انجام میشود و به همین دلیل هم دردی حس نمیشود.
تاثیر تزریق بوتاکس معده در کاهش وزن چیست؟
این روش به شل شدن عضلات دیواره معده، کند شدن انقباض آن و در نتیجه سیر ماندن بیشتر فرد و لاغری منجر میشود.
آیا تزریق بوتاکس معده، تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا را دریافت کرده است؟
هنوز تاییدیه FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) و EMA (آژانس دارویی اروپا) برای تزریق بوتاکس معده صادر نشده است.
آیا تفاوتی بین بوتاکس استفاده شده در صورت و معده وجود دارد؟
در واقع بوتاکسی که به صورت، زیربغل و شکم تزریق میشود، یکسان است. تنها تفاوت میان این موارد، مقدار بوتاکس تزریق شده است که در معده حدوداً 100 برابر بوتاکس صورت است.
آیا تزریق بوتاکس معده دائمی است؟
روش تزریق بوتاکس معده دائمی نیست و اثر آن بعد از سه تا چهار ماه از بین میرود، اما می توانید تحت سه جلسه تزریق بوتاکس قرار بگیرید.
آیا جلسه تجدید و تمدید بوتاکس معده نیز وجود خواهد داشت؟
بیمار برای دستیابی به نتایج حداکثری ناشی از تزریق بوتاکس معده، به متخصص تغذیه و متخصص گوارش مراجعه کند.
چند مدت بعد از تزریق بوتاکس معده میتوانم به کار برگردم؟
وضعیت هر بیمار متفاوت است، اما اکثر بیماران میتوانند از فردای تزریق به کارشان ادامه دهند.
آیا بارداری بعد از تزریق بوتاکس معده مشکل زا است؟
نه، اما بارداری تا شش ماه بعد از تزریق بوتاکس معده توصیه نمیشود و بهعلاوه تزریق بوتاکس در دوره شیردهی نیز توصیه نمی شود.